היכון, החל, נקה!

עכשיו זה כבר ודאי- אביב 2020 הולך להיות שונה מכל מה שהכרנו. הסיטואציה בה כולנו ספונים בבתים בזמן שבחוץ הכל פורח והטמפרטורות מושלמות היא בהחלט לא אידיאלית אבל אם נסתכל על חצי הכוס המלאה, זהו זמן מושלם להפשיל שרוולים ולבצע שינויים גדולים בבית, דברים שבשגרה כולנו רוצים ופשוט לא מגיעים לעשות וניקיון יסודי הוא בהחלט אחד מהם.  לרגל חופשת הקורונה הכפויה וחג הפסח הקרב ובא, קבלו טיפים קטנים לניקיון שיובילו לשינוי גדול ויהפכו את המרחב הביתי למקום שנעים לחיות בו.

סטודיו קרמיקה, צילום יחצ

סטודיו קרמיקה, צילום: יחצ

 מי היה מאמין לפני חודש או יותר שאת התקופה הכי יפה בשנה נבלה כולנו סגורים בבתים? העובדה שדווקא עכשיו האוויר בחוץ הוא בדיוק בטמפרטורה המושלמת, היום מתארך והשדות פורחים לא הופכים את השהיה בבית לקלה יותר אך אם נסתכל על החיובי, הבית שביום יום אנו נוטים לקבל אותו כמובן מאליו, זקוק גם הוא לחום, אהבה וטיפוח ועכשיו זאת הזדמנות מעולה לטפח אותו בהיבטים השונים. אז אחרי שצבעתם את הקירות והכנתם עבודות יצירה DIY לחדרי הילדים הגיע הזמן להתעמק בניקוי יסודי של חללי הבית השונים.

 נתחיל במטבח, החלל הפעיל והדינמי ביותר בבית, בימים כתיקונם ובמיוחד עכשיו, שגם כשהוא נראה לנו נקי ומצוחצח לא כך הם פני הדברים. מחקרים רבים שיצאו בשנים האחרונות הוכיחו שפריטים כמו הברז והכיור במטבח, המשטחים וכמובן שכרית הניקוי הם מבין הדברים המזוהמים ביותר בבית, לעיתים אפילו יותר מהאסלה. בעוד שאלה נראים לעין וקל ופשוט לנקותם בחומרים ניקוי רב תכליתיים בל נשכח שגם מוצרי החשמל במטבח דורשים ניקיון ותחזוקה.

 

אחד הבולטים שבהם הוא קולט האדים שמבחוץ נראה אלגנטי ויפה ואולי זו הסיבה שרבים אינם מבינים את חשיבות ניקיון הפילטרים שכאשר הם מלאים בשומנים ישנים השוהים במטבח נושמים רעלים ויתרה מכך, מצב שכזה יכול להוביל במקרים חריגים גם להתלקחות ושריפה בבית. לדברי שושילי שהם, מנהלת תחום חשמל בבירמן Design, " את מסנני השמן (פילטר האלומיניום) של קולטי האדים, יש לשטוף לעיתים קרובות במדיח הכלים , כך הקולט הופך לאפקטיבי יותר ומאריך חיים ובנוסף יש להקפיד להחליף את סנן הפחם אחת לשנה בהתאם להוראות היצרן".

 

 

גם את תנור האפייה חשוב להקפיד ולנקות ולו בגלל שהם מצע מצוין לחיידקים שמצטברים משאריות המזון והפירורים. לדברי שהם, "אם אחרי שהקפדתם לקרוא את הוראות היצרם ווידאתם שהשתמשתם לנקות בחומר ניקוי רב תכליתי מתאים עדיין יש ריח לא נעים בתא האפייה, מומלץ לחצות לימון , לשים בתבנית עם מים בתחתית התנור ולהפעיל על חום גבוה אדי המים והלימון אף יעזרו לנו בניקוי התנור. אותו כנ"ל במקרה של המיקרוגל. גם בניקיון שלו יש לחצות לימון , לשים על צלחת מתאימה לשימוש במיקרוגל ולהפעיל למשך 2 -3 דק'".

 צחצחתם, הברקתם ומירקתם את המטבח ואתם רוצים לשמור על התוצאות? שהם ממליצה כי "במידה ורוצים לטגן או לבשל על כיריים אינדוקציה וחוששים מלכלוך, ניתן לשים נייר אפיה על הכיריים ואז את הסיר או המחבת ובסיום הבישול להרים את הנייר והכיריים נשארות נקיות".

 לדברי אבינועם (זיקי) וייס, הטכנולוג הראשי של חברת סטודיו קרמיקה, "טכנולוגיות היצור של משטחי הקרמיקה וגרניט הפורצלן מקנים להם פני שטח שאינם סופגים ולכן חומרי הניקיון הקונבנציונליים בהחלט נותנים ברוב המקרים מענה הולם. הבעיה מתחילה בלכלוך שומני, עובש ואבנית שמצטברים בחריצים, שקעים או משטחי אנטי-סליפ בהם משתמשים באזורים הרטובים כמו המרפסות וחדרי הרחצה".

 לדברי וייס, "משטחים שעליהם הצטבר לכלוך קשה במיוחד או בדירות חדשות שאוכלסו זה עתה, ניתן לשטוף את הרצפה והמשטחים בחומר שמסיר לרוב גם כתמים קשים במיוחד שנדבקו למשטח. לטובת העניין יש למהול רבע בקבוק חומץ בדלי שטפיה רגיל ולנקות בעזרת כרית ניקוי ומטלית. חיפוי קיר ומשטחים, בפרט במטבח שם לרוב מצטברים שומנים, ניתן לנקות בעזרת טינר בנזין או אלכוהול לא מדוללים- חומרים שאינם פוגעים בקרמיקה וממיסים באופן יעיל את השומנים. כל מה שצריך זה לשפוך את החומר במידה על מטלית ולאחר הסרת הלכלוך לנקות את המשטח ניקיון רגיל במים וסבון".

 במשטחים קשים כמו אנטי סליפ, שפני השטח שלהם אינם חלקים למניעת החלקה, מצטבר לכלוך רב. עבורך ממליץ וייס למהול חומצה 30% במים, ביחס של 10% חומצה ל-90% מים. "לפני שניגשים למשימה חשוב להתמגן בכפפות ולהגן על הפנים והעיניים בעת השימוש", הוא מדגיש. "זוהי דרך אפקטיבית ויעילה לניקוי המשטחים הללו על גבם מצטבר לכלוך רב בהרבה ביחס למשטחי קרמיקה חלקים".