בית חם וצבעוני לדיירות הדיורית

עשרות מתנדבים, בהם חברי התאחדות קבלני השיפוצים ומעצבות פנים, סייעו לשפץ ולעצב מחדש את הדיורית בתל אביב, שבה מתגוררות 16 צעירות הזקוקות לדיור זמני. התוצאה המקסימה – שמוכיחה שאפשר לעשות המון גם בתקציב נמוך, שרובו תרומות, לפניכם

"אין כמו בבית". הקלישאה הזו כבר נשחקה מעודף שימוש, ועדיין היא כל כך נכונה. אחרי יום עבודה מתיש, שעות של סידורים תחת שמש קופחת, או אפילו בתום טיול מהנה, אנחנו כל כך מחכים לפגוש שוב את המקום החם והמוכר, שמעניק לנו הגנה וביטחון, וכולו מעוצב ומסודר בהתאם לטעמינו האישי ולנוחותנו המרבית.

גם ל-16 דיירות ה"דיורית" – תוכנית חדשנית המעניקה דיור עצמאי לצעירות חסרות עורף משפחתי הזקוקות למענה דיור זמני, לתקופה הנעה מחודש ועד שנה – מגיע לחזור לקן חמים ונעים, שמעוצב בהתאם. ועל כן, בעזרת שורה של מתנדבות ומתנדבים מסורים, הן זכו לשיפוץ צבעוני, שבהחלט מסייע להן לחוש שיש להן בית אמיתי.

בתמונות כאן: הדיורית של עמותת אותות, ברמת אביב, לאחר השיפוץ שנעשה על ידי המעצבות מירית פיש, רונה פיש קינן ונטע צנציפר. צילום: נויה שילוני-חביב. לחצו על התמונות כדי לצפות בגודל מלא. בתחתית הכתבה תוכלו למצוא גלריה נרחבת, עם תמונות רבות יותר

לדברי מעצבת הפנים מירית פיש, שיחד עם המעצבות נטע צנציפר ורונה פיש קינן, עיצבה את הדיורית בהתנדבות, "עבדתי עם נערות בסיכון במשך שנים, ואני יודעת כמה ההרגשה של בית אמיתי שונה מהבתים שמהם הן מגיעות, וכמה חשוב להן להיות בבית מעוצב וצבעוני שנראה טוב, ברור ומסודר, שיסייע להן לקבל את האיזון הנחוץ להן בחיים, שתהיה להן פינה שקטה ורגועה. שמעתי על הדיורית, והיה לי חשוב להשתתף בפרויקט כזה. קבענו עם מנהלת הדיורית טלי מאור, והחלטנו להרים פרויקט שיעשה להן טוב".

בדיורית ישנם עשרה חדרים, אחד מהם משמש כמשרד. "הבנות גרות שם עצמאית. ומשלמות שכר דירה סמלי. מדובר בנערות בנות 18-25, שעברו דברים לא פשוטים. אין להן עורף משפחתי, ואם יש משהו – הוא מאוד רעוע. החלטנו שהן צריכות פינה חמה וצבעונית. היה צורך להחליף וילונות, לעצב מחדש את המטבח, להכין להן מקום שמפו ולסבון, מקום לתליית בגדים, למקום מראות, מכיוון שהמראה שלהן חשוב להן, ולסדר להן פינת ישיבה, מקום כיפי, נעים ומזמין כדי ללמוד".

בתמונות כאן: רגע לפני השיפוץ. צילום: אלון פ. הדר

מכיוון שהארונות, החלונות ושאר החפצים הקיימים היו די רעועים, הגיעו מתנדבים כדי לצבוע ולהכין את המקום לקראת עיצוב מחדש. "היתה אסופה של ארונות ומדפים בכל מיני מקומות. הכל היה מפוזר, לא היה עבורן מקום מסודר כמו שצריך שנכנסות לחדר. לקחנו בתים מעץ מאיקאה, שגם מסמלים בית וגם משמשים כמדפים כדי לשים עליהם ספרים ופרפומריה בצורה מסודרת, והכנסנו הרבה צבעים מאוד שמחים, ששולבו עם שחור ולבן.

"צבענו את הארונות הקיימים, שמנו טפטים על ארונות המטבח שנראו זוועה. תלינו וילונות חמים ונעימים, מתלים לעציצים, וקיבלנו תרומות של קקטוסים מבד, נורא קשה להם לשמור על הבית, אז כל הפריטים היו צריכים להיות מאוד פרקטיים, מבלי שיצטרכו לטפח יותר מדי. שמנו פינות ישיבה בחוץ, ותלינו עציצים מפלסטיק על מקרמה".

כל רכושן של הבנות נמצא אתן בדיורית, כך שהיה צורך להכין פינות אחסון רבות. "השגנו ארגז מצעים, ותלינו וילון יפה בבוידעם, שנמצא בכל חדר, כדי שלא יראו את הבלגן מאחורה, ושמנו מגירות מתחת לכל מיטה. כמו כן, הצבנו מתקן נעליים גדול מחוץ לחדרים. השגנו שלטים מגניבים לחדרים, והשתמשנו בהמון זריקות של צבע. לכל אחת מהבנות תלינו לוח מודעות ותמונות שלה, והוספנו תריסים דקורטיביים, תמונות וכדומה, כדי שתהיה להן פינה שקטה בשנה שבה הן נמצאות בדיורית".

לדברי מנהלת הדיורית טלי מאור, "אני רוצה להודות להתאחדות קבלני השיפוצים ולעומד בראשה ערן סיב; לבנצי נהמי, חבר הנהלת ההתאחדות וקבלן שיפוצים, שהקדיש שעות בהתנדבות, ולאלון לבוב, שותפו; למשה כהן חשמל, קבלן חשמל, שתלה למעלה מ-30 גופי תאורה; למעצבות מירית פיש, נטע צנציפר ורונה קינן פיש; למעל 30 מתנדבים שסייעו להרכיב את כל הארונות, מגירות ומדפים, שצבעו קירות ורהיטים, שייפו ארונות מטבח ותלו וילונות; ולמעל 20 חנויות ויוצרות שתרמו מוצרים, טפטים, בדים, וילונות, מדפים, תמונות, מסגרות וקקטוסים מבד. כל אלה סייעו להקים בית חם ומעוצב עבור הדיירות"

ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים מציין כי ההתאחדות מקפידה לשמור על קשר שוטף עם הקהילה ולעסוק בתרומה לקהילה. "פרויקט הדיורית איפשר לנו לעמוד בקשר עם פרויקט נפלא, שנותן פתרון לצעירות חסרות עורף משפחתי. שמחנו מאוד לתת תרומה צנועה לטובת הצלחתו של הפרויקט, ונמשיך לסייע ככל שנוכל גם בעתיד".

בדיורית מתגוררות צעירות, שסיימו מסגרות כגון הוסטלים, פנימיות ומסלולי צבא מלאים, ומוצאות את עצמן ללא פתרון דיור. חשוב להדגיש כי הדיורית אינה הוסטל. הצעירות כולן עובדות למחייתן, חלקן במסגרת לימודים, ומנסות לצאת ממעגל הסיוע לעבר חיים עצמאיים.

הצעירות בדיורית יכולות לבחור להשתמש במעטפת ליווי גמישה המותאמת לצורכיהן וליכולותיהן, להתארגנות בתחומי חיים שונים: תעסוקה, עבודה, השכלה, מיצוי זכויות, סגירת חובות ועוד – תוך ליווי, סנגור אישי והנגשת שירותים הקיימים בקהילה.

התוכנית הוקמה בעקבות יוזמה של "פורום ארגוני צעירות", ופותחה על ידי עמותת "אותות", בסיוע ובתמיכת הקרן למפעלים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי. כיום פועלת במימון מלא של השירות לטיפול במתבגרים צעירות וצעירים במשרד הרווחה. כיום מופעלות שלוש דיוריות: בתל אביב, בירושלים, ולאחרונה נפתחה דיורית בבאר שבע.

עמותת "אותות",  עמותה רשומה שלא למטרות רווח, הוקמה ב-1981, כדי לתת מענה חוץ-ביתי בקהילה לבני נוער וצעירים בסיכון מאוכלוסיות קצה. היא מציעה טיפול במסגרות חוץ-ביתיות ליותר מ-2,300 בני נוער וצעירים בשנה, וכל מסגרותיה פועלות בפיקוח משרד הרווחה.

העמותה מפעילה 34 מסגרות ופתרונות דיור לצעירים וצעירות בפריסה ארצית ומעניקה להם, במסגרות אלו, טיפול, חינוך ושיקום, תוך כדי שילובם בקהילה הסובבת. היא מציעה פתרונות לבני נוער וצעירים מרקעים שונים ומפעילה מסגרות ייעודיות, למגזר היהודי ולמגזר הערבי וכן למגזרים הדתי והחרדי ולקהילת הלהט"ב.