עיצוב אורבני – עיצוב פנים אורבני מהרחוב הביתה

עיצוב אורבני כולל אלמנטים תעשייתיים, בריקים, רישומי גרפיטי ועוד, נהנים מעדנה גם בזכות יחידות הדיור שניבנו במסגרת ההתחדשות העירונית. על עיצוב פנים אורבני וההשפעה החיצונית.

מאות הדירות שכבר ניבנו בשנים האחרונות במשרד פרויקטים של תמ"א 38, יצרו עמם גם צורך בעיצוב הדירות, בין אם מדובר בדירות החדשות שנבנו באותם בניינים, וביתר שאת – במקרה של הדירות הותיקות, שהורחבו, לרוב עם הוספת חדר ממ"ד ומרפסת ולעתים יותר מכך.

התוספות והבנייה, יצרו צורך בעיצוב ושיפוץ הדירות והביאו עמם דוגמאות רבות למה שמכונה עיצוב אורבני – דירות עירוניות, שמתכבתות עם הסביבה, של מרכזי הערים הותיקות בהן הן נבנות.

עיצוב אובבני עם אריחים ייחודיים

אריחי אנדרגראונד להשיג ברשת נגב ‏‏

מיכל נוף, מנהלת השיווק של קבוצת נגב מסבירה כי "העיצוב האורבני , אותו ראינו בעיקר בדירות לופט, הפך בשנים האחרונים לפופולארי גם בבתים סטנדרטיים ודירות, בין היתר בזכות התנופה של ההתחדשות העירונית".

לדברי נוף, "שילוב של עץ, לבנים במקום קיר, מראה שחור לבן ורישומי גרפיטי, הם רק חלק קטן מהעיצוב העירוני, שמאפשר אינספור אפשרויות של משחק עם צבעים וסגנונות. כשהבית שלנו נעים ומעוצב לטעמנו, אנחנו מרגישים יותר רגועים ונינוחים גם בחיים שלנו".

איך את מציעה למשפצים לגשת לתהליך?

"לפני שמתחילים לעצב, עלינו לשאול את עצמנו מספר שאלות חשובות: לאיזה סגנון אנחנו מתחברים, אילו צבעים יעשירו את החלל אותו בחרנו לעצב, ומה התקציב שלנו. צבעים ניטרליים לצד שפריץ של צבעוניות בבית יכניסו רוח חיים, וידגישו את הנוף העירוני. כדי ליצור סביבה עירונית בחלל המרכזי של הבית (הסלון) כדאי ומומלץ לחשוף מראה של עץ טבעי –קורות עץ, שולחן מסיבי, פרקט במראה UESED מיושן, או להכניס שילוב של הצבעים המנוגדים החזקים בטבע – שחור ולבן יחד".

עיצוב אורבני: שימוש גדל בבריקים

פירוק בלגי צהוב של אבן סיב

פירוק בלגי צהוב של אבן סיב

טרנד עיצובי נוסף שמשתלב במסגרת עיצוב אורבני ונכון קונספטואלית לפרויקטים של התחדשות עירונית הוא שימוש בבריקים "הבריקים הנפוצים ביותר הינם הבריקים מפירוקים בניינים ישנים מאירופה, וכן בריקים במראה הקלאסי" מציין ערן סיב, מנכ״ל אבן סיב יבואן, של בריקים מפירוק מרחבי העולם ומי שמתמקצע בנושא זה כבר עשר שנים. לדבריו, "כיום כמעט ואין בית אשר עובר שיפוץ ולא עושה שימוש בבריקים בסלון או בחדר אוכל. בעיצוב האורבני יש העדפה לבריקים בגווני אפור, בז' וצבע מיקס קוקטייל".

אורלי רובינזון כותבת ספרי עיצוב ואדריכלות, ועורכת התוכן של שבוע העיצוב במרכז הבניה מספרת על ההשראה האורבנית שיש לעיר תל אביב על תושביה ועל בתיהם, "תל אביב היא קייס סטאדי ברמה בינלאומית של עיצוב אורבני, היא מובילה בעולם בכל סצינת העיצוב, האופנה, התרבות, המעודנים, התערוכות, המסעדות והגרומה שבא לידי ביטוי בכל תחום. אומרים על תל אביב שהיופי שלה הוא בעיקר באנשיה, גלריית הטיפוסים הססגוניים החולפים ברחבות היא מגוונת ומרתקת. החל מאנשי עסקים, אנשי האופנה, אנשי הבוהמה, האומנים, היוצרים, המשפחות, עם הכלב, על האופניים, במכוניות צנועות או מהודרות. מרתק לפגוש אותם תוך כדי שיטוט בעיר ובמבט על האנשים, על איך הם לבושים, במה הם עסוקים, איך הם הולכים ואיך הם מדברים אפשר לדמיין גם איפה הם חיים".

האנשים בתל אביב, היא ממשיכה, "הם בדרך כלל מיקרוקוסמוס לבית שלו, תמיד יהיה חיבור בין הזהויות האופנתית של האנשים לבין הסגנונית של ביתם. בתל אביב ניתן לראות שפע אדיר של סגנונות שונים ולכל אחד יש מקום. אין אסור או מותר, אין נכון או לא נכון, לכל אחד הסגנון שלו והיופי שלו".

עיצוב פנים אורבני – תלוי בשכונה

 

עיצוב פנים אורבני, מתוך פרק מגדלים, בספר לגור בתל אביב של אורלי רובינזון, צילום איתי סיקולסקי, עיצוב פרי דוידוביץ אדריכלים

מתוך 'לגור בתל אביב', צילום איתי סיקולסקי

אפיון נוסף של עיצוב פנים אורבני, לדבריה, הוא רובעי העיר השונים, המעניקים אפשריות סגנונות חיים שונות. "השכונות השקטות של צפון תל אביב, הבורגניות משהו, המאפשרות לגור בעיר, אך לא לספוג את הקצב באופן יומיומי כמו באזורים של לב תל אביב המתחדשים, שדרת רוטשילד וסביבתה ועד האזורים של דרום העיר בשכונות מפותחות או מתפתחות כמו נוה צדק, פלורנטין ויפו, שם הבתים הם הרבה יותר אינטואיטיביים. בעיצוב לא מתאמץ לכאורה, חופשי יותר, אישי יותר. סגנונות בוהמייני שייק, וינטג'י משהו, המשולבים ביצירות אומנות, אוספים אישים, ביטויים אישים יותר".

לדבריה, "ככל שמצפינים אנחנו רואים בתים מוקפדים יותר, רחבים יותר שעשויים לפי הטרנדים העכשוויים ומאוד מדויקים. עשויים היטב ולפי כללי, כאלה שיש בהם פחות ביטוי עצמי והרבה מקום וכבוד למעצב. הבתים יהיו במגדלים או בבתים הפרטיים שנמצאים ברחוק מה מן הכרך הגדול, הם יהנו משקט וממרחב אך יהיו במרחק יחסית קצר מן הרעש וההתרחשות, ממקומות הבילוי והתרבות בעיר. העיצוב האורבני של תל אביב הוא מיוחד במינו והוא משאיר חותם אצל המבקרים בה מחוץ לארץ. חותם וקצב זה גורמים למעצבים רבים מהעיר לקבל עבודות שכוללות בתים פרטים, בתי מלון, מסעדות ועסקים בכל רחבי העולם. אותם מעצבים שנשענים על הקצב והסגנון התל אביבי הופכים להיות שם דבר בעולם כולו רק בזכות האורבנית המאוד יוצאת דופן של העיר תל אביב".

אסתטיקה של בתי מלאכה

חלל אורבני, קרדיט מעצב הפנים אורון מילשטיין

חלל אורבני, קרדיט מעצב הפנים אורון מילשטיין

לדברי מעצב הפנים אורון מילשטיין, העיצוב האורבני החל לקרום עור וגידים אי שם באיזור המהפכה התעשייתית כשהאסתטיקה של בתי המלאכה והחרושת החלה לצבור תאוצה בבתי המגורים, החנויות ומבני הציבור. "הז'אנר העיצובי מבוסס על מכאניקה, מערכות חשופות, חללים פתוחים וחומרים תעשייתים ונוכחים כגון בטון, זכוכית, מתכת וכיוצא בזה, המייצרים מראה מהוקצע ומוקפד. על מנת לייצר חמימות בחללי המגורים, נהוג לשלב פירטי ריהוט מעץ טבעי ולא מעובד כמו גם טקסטיל בהיר ורך בכדי לרכך ולאזן את המעטפת הקרירה".

לדבריו, "איזורים בהם מתקיימת התחדשות עירונית הם לעיתים קלאסיים להטמעת הז'אנר העיצובי. חלק מהמבנים שעוברים בימים אלה את התהליך הם מבני תעשייה המוסבים למגורים. ניתן ומומלץ להשתמש במעטפת ובתשתיות הקיימות, דבר שעתיד לחסוך אחוז לא מבוטל מתקציב השיפוץ".

לדברי אייל כהן, מעצב הבית של חברת מעודד צבעים, דרך נפלאה לשלב את המראה האורבני בחלל הוא על ידי שימוש בטפטים ומדבקות קיר עם מוטיבים של מפות מהמטרופולינים הגדולים בעולם, או אייקונים ארכיטקטונים שישתלבו נפלא עם ההתחדשות האורבנית שנוכחת גם מחוץ לבית.

לדברי ג'יימי הרננדורנה, מנהל השיווק של HeziBank, "הריצוף בחללים האורבניים מתבסס בד"כ על ריצפת בטון או בטון חשוף. מסיבות פרקטיות, הבטון פחות מתאים לבתים מגורים, אריחי גרניט פורצלן גדולים במיוחד בעלי מראה בטון הם אלטרנטיבה מצויינת. בזכות טכנולוגיות חדישות ניתן להשיגם בגדלים לא רגולרים של 1.5 מטר על 2 מטר ובכך הם מייצרים מראה אחיד ומהוקצע. הם משלבים בין המראה המתבקש לפרקטיקה הנדרשת".