אי במטבח הפך בשנים לחלק בלתי נפרד ממנו. יש מגוון רחב של איים במטבח, לכל טעם. גובה אי במטבח, רוחבו, או צורתו, משפיעים על הפונקציונאליות שלו. האסטטיקה, לצד העובדה שהוא מיועד לאחסון ובישול, הופכים אותו לרלוונטי ביותר עבור הצרכן הישראלי. הבחירה באי זה או אחר, בעיצוב, ובחומרים, הינה פונקציה של מקום, מספר בני המשפחה, תקציב ומאפייני השימוש. הנה כל מה שרצית לדעת על האי.
ניתן לחלק איים במטבח לכמה סוגים:
אי ללא ישיבה שמיועד לאחסון ובישול. האי בדכ הולך עם ישיבה וקיים פורמט של אי ללא ישיבה. זאת, לאור מחסור בחלל ועל מנת שהישיבה לא תפריע לפעילות שוטפת במטבח.
אי במטבח עם ישיבה: באי עם ישיבה, בני המשפחה יושבים בד"כ אחד מול השני (2 מול 2, או 3 מול 3), כאשר בדרך זו האי הופך להיות מרכז הבית. הישיבה במטבח דומיננטית. זוהי דרך מצוינת בו האי הופך להיות מרכז אכילה משפחתי בבית ויש כאלו שאף מבטלים את פינת האוכל הקלאסית.
ישיבה בשורה: זה האי הקלאסי- בו יושבים בני המשפחה בשורה. מבחינה ויזואלית הוא מאוד מסוגנן , אולם התחושה של הישיבה בשורה פחות איכותית ויוצרת ניתוק בין היושבים. הישיבה בד"כ בצד השני של המטבח, ובצד הקרוב למטבח יש חלל אחסון דומיננטי.
גובה אי במטבח
גובה אי במטבח, או ליתר דיוק, גובה המשטח, יכול להשתנות. קיימים 3 גבהים של המשטח, כאשר הכסא מותאם לגובה המשטח. קיימים גם כסאות מתכווננים שמתאימים לכל הגבהים. בנוסף קיימות גם פלטות מיוחדות לאי שעולות ויורדות לכל הגבהים.
- גובה פלטה של 90 ס"מ, שזה גובה קלאסי.
- פלטת אי בגובה בר של 110 ס"מ.
- פלטה בגובה 75 ס"מ, שזו ישיבה רגילה סביב שולחן רגיל. לאנשים שמעדיפים ישיבה רגילה.
מאפייני איים במטבח
אי עם כיריים : ברגע שממוקמים כיריים על האי, עדיפות לכיריים עם אינדוקציה, שפועלים על ידי מגנטים ולא יכולים לפגוע בסובבים אותם. חשוב למקם את הכיריים כמה שיותר רחוק מהיושבים סביב האי. עדיף שהכיריים ימוקמו על האי ולא הכיור, על מנת ליצור אסתטיקה עיצובית ונוחות. פחות נוח לשטוף ולייבש כלים כאשר הכיור ממוקם על האי. אופציה נוחה למי שאוהב להיות במרכז הבית תוך כדי בישול, לצפות בטלוויזיה וכו.
אי עגול למטבח: איים במטבח בפורמט עגול, בקושי נמכר ואין כמעט דרישה לכאלה.
שני איים מקבילים: מתאים לחללי מטבח גדולים ומרווחים. מדובר באופציה מפנקת במסגרתה על אי אחד מתבצע הבישול ועל השני הישיבה או ערבוב ביניהם, או חלוקה לפי אי בשרי ואי חלבי.
כך בוחרים אי במטבח
על מה חשוב להקפיד בבחירת האי בהתאם לאלמנטים הבאים:
– גובה אי במטבח: את גובה האי יש לבחור לפי גובה המבשלים סביבו. הגובה הממוצע הוא 90-91 ס"מ בישראל. המשטח של האי יכול להגיע במגוון רב של חומרים, כולל שילוב ביניהם. בין היתר – קוריאן, קיסר, גרניט, עץ, במבוק , נירוסטה, קונצ'טו ועוד. כאשר האי כולל כיריים / כיור העדפה היא לא ללכת על פלטת עץ. כאשר האי אינו כולל כיריים/ כיור ההתלבטות בד"כ היא בין עץ (נעים וחמים למראה – אולם מצריך יותר הגנה) או שיש (חומר עמיד ואיכותי וקל לניקוי), או נירוסטה (מאוד מודרנית, מצויין לאנשים שאוהבים לבשל – מאוד כיף על נירוסטה). הטכניקות החדשות אף מאפשרות ליצור שילובים מעניינים. הבחירה בין חומר זה או אחר לרוב עניין של טעם , אסתטיקה, צרכים ושילוב הסגנון המועדף. כל חומר משדר משהו אחר, ובהתאם לסגנון שנבחר למטבח באופן כללי.
אם יש כיריים אז קולט אדים מעל – כיצד זה ישפיע על הבחירה?
- קולט אדים יכול להגיע במספר אופנים:
- קולט אדים שעולה ויורד מתוך האי , כאשר אני מעדיפה מראה נקי ומינימליסטי. מתאים לכיריים חשמליים או כיריים אינדוקציה.
- קולט אדים שמוסתר בתקרה, זהו קולט מאוד עוצמתי. מיועד למי שמעדיף מראה נקי ומינימליסטי. מתאים יותר לכיריים גז, לרוב משמש גם כגוף תאורה.
- קולט אדים סטטי בתקרה, הופך להיות חלק מהעיצוב הכולל של האי.
מרחק אידיאלי של האי במטבח
מרחקים מארונות המטבח שמסביב, מהמקרר ומהכיור. מה טווח התנועה שיאפשר עבודה בנוחות?
- לרוב מרחק רצוי הוא 1.10 -1.20 מטר מארונות המטבח, המקרר והכיור. אם אין בררה והמקום אינו מאפשר, גם מטר אחד זה בסדר. אם קיימת ישיבה סביב האי משני הצדדים- כדאי לשמור על מרחק מינימאלי של 1.20 מ – 1.30 מ.
- כמובן שבמידה והרבה אנשים עושים שימוש במטבח, יש צורך להגדיל את המרחק במעברים.
- במידה ולרוב רק בן אדם אחד נמצא במטבח, דווקא נוח מטבח צר, שהאי בקרבה למשטח, לארונות , למקרר וכו.
חשיבות מיקומו של אי במטבח
איך אי במיקום לא טוב יכול לפגום בנוחות השימוש?
- מיקום לא טוב יכול לפגוע בפתיחת מוצרי חשמל/מגירות.
- ישיבה לא נינוחה סביב האי – משחקי "תזוז" בין בני המשפחה.
- אי פתיחת שני דברים בו זמנית.
איים במטבח – מה עדיף יותר, לאורך או לרוחב המטבח?
העדיפות היא לבחור תמיד אי לאורכו של המטבח, כמובן שהכל תלוי במבנה החלל.